Rendement op goud beleggen: ontdek de voordelen van investeren in edelmetalen

Als je geld hebt, wil je dat het groeit. Je kunt je geld op een spaarrekening zetten, maar de rente is laag. Een andere optie is om te beleggen in goud. Maar wat is rendement op goud beleggen eigenlijk? Rendement is het geld dat je verdient met je belegging. Als je belegt in goud, dan koop je eigenlijk een stukje goud. Als de prijs van goud stijgt, dan stijgt de waarde van jouw belegging. Het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs is jouw rendement.

Maar waarom is het eigenlijk belangrijk om te beleggen in goud? Goud is een edelmetaal dat al duizenden jaren wordt gebruikt als betaalmiddel en als waardevolle grondstof. Het is een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Als de economie slecht gaat, dan stijgt vaak de prijs van goud. Daarnaast is goud een schaars goed. Er wordt niet zomaar meer goud gevonden, dus de waarde blijft stabiel. Beleggen in goud kan dus een slimme keuze zijn als je je geld wilt laten groeien op de lange termijn.

De geschiedenis van goud als belegging

Goud is al duizenden jaren een populaire belegging. De oude Egyptenaren gebruikten goud al als betaalmiddel en als statussymbool. Ook de Romeinen waren dol op goud en gebruikten het als betaalmiddel voor handel en belastingen. In de Middeleeuwen werd goud vooral gebruikt als sieraad en als betaalmiddel voor koningen en edelen.

In de 19e eeuw begon goud steeds meer gebruikt te worden als belegging. Tijdens de Gold Rush in de Verenigde Staten werd er veel goud gevonden, waardoor de waarde van goud daalde. In 1873 werd de gouden standaard ingevoerd, waardoor de waarde van goud werd vastgesteld op een bepaalde hoeveelheid geld. Dit zorgde voor meer stabiliteit in de goudmarkt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de gouden standaard tijdelijk opgeheven, waardoor de waarde van goud enorm steeg. In de jaren 30 werd de gouden standaard opnieuw opgeheven, waardoor de waarde van goud weer daalde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd goud gebruikt als betaalmiddel tussen landen.

Tegenwoordig wordt goud nog steeds gezien als een veilige belegging. De waarde van goud kan fluctueren, maar over het algemeen blijft het een waardevol bezit. Veel beleggers kiezen ervoor om een deel van hun vermogen in goud te investeren als bescherming tegen economische onzekerheid.

Voordelen van beleggen in goud

Als je op zoek bent naar een manier om je geld te laten groeien, kan beleggen in goud een goede optie zijn. hieronder staan enkele voordelen van het beleggen in goud:

 • Bescherming tegen inflatie: Goud heeft de neiging om in waarde te stijgen wanneer de inflatie hoog is. Dit komt omdat de vraag naar goud toeneemt wanneer de waarde van geld daalt. Door te beleggen in goud kun je dus je vermogen beschermen tegen inflatie.

 • Diversificatie van beleggingsportefeuille: Het is belangrijk om je beleggingsportefeuille te diversifiëren om risico’s te spreiden. Goud kan een goede aanvulling zijn op je beleggingsportefeuille omdat het niet altijd dezelfde richting op beweegt als andere beleggingen, zoals aandelen en obligaties.

 • Waardestijging op lange termijn: Goud heeft de neiging om in waarde te stijgen op lange termijn. Dit komt omdat de vraag naar goud toeneemt naarmate de economie groeit en er meer welvaart is. Door te beleggen in goud kun je dus profiteren van de waardestijging op lange termijn.

Kortom, beleggen in goud kan een slimme keuze zijn als je op zoek bent naar een manier om je vermogen te beschermen en te laten groeien.

Rendement op goud beleggen

Risico’s bij het beleggen in goud

Beleggen in goud kan een aantrekkelijke optie lijken voor investeerders, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Een van de belangrijkste risico’s is de volatiliteit van de goudprijs. De prijs van goud kan sterk schommelen, waardoor het moeilijk kan zijn om te voorspellen hoeveel winst je zult maken of hoeveel je kunt verliezen. Een ander risico is de mogelijke manipulatie van de goudmarkt. Sommige experts beweren dat grote spelers in de markt de prijs van goud kunnen beïnvloeden door grote hoeveelheden goud te kopen of te verkopen. Dit kan leiden tot onverwachte prijsschommelingen die moeilijk te voorspellen zijn. Tot slot zijn er ook opslag- en verzekeringskosten verbonden aan het beleggen in fysiek goud. Als je ervoor kiest om goud te kopen en op te slaan, moet je rekening houden met de kosten van een kluis of opslagruimte en een verzekering om je investering te beschermen. Het is daarom belangrijk om deze risico’s zorgvuldig af te wegen voordat je besluit om te beleggen in goud.

Het rendement op goud beleggen is sinds het jaar 2000 met meer dan 500% gestegen.

Verschillende manieren om te beleggen in goud

Als je wilt beleggen in goud, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Een van de meest bekende manieren is door fysiek goud te kopen. Dit kan in de vorm van gouden munten of baren. Het voordeel hiervan is dat je het goud daadwerkelijk in handen hebt en het dus een tastbare investering is.

Een andere manier om te beleggen in goud is door te investeren in goudmijnaandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven die goud delven en produceren. Het voordeel hiervan is dat je indirect belegt in goud, zonder dat je het daadwerkelijk in handen hebt.

Een derde manier om te beleggen in goud is door te investeren in goud-ETF’s. Dit zijn beleggingsfondsen die investeren in goud en de waarde van het fonds is gekoppeld aan de goudprijs. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijk kunt beleggen in goud, zonder dat je het daadwerkelijk in handen hebt en zonder dat je zelf hoeft te bepalen in welke goudmijnen je wilt investeren.

Het is belangrijk om te weten dat beleggen in goud risico’s met zich meebrengt en dat de waarde van goud kan fluctueren. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren voordat je besluit te beleggen in goud.

 • Het rendement op goud beleggen was in 2020 gemiddeld 24,6%
 • Sinds 2000 is het rendement op goud beleggen gemiddeld 9,6% per jaar
 • Goud is de afgelopen 20 jaar met gemiddeld 10,8% per jaar gestegen
 • In 2019 was het rendement op goud beleggen 18,3%
 • Het hoogste jaarlijkse rendement op goud beleggen werd behaald in 1979, namelijk 120%
 • Het laagste jaarlijkse rendement op goud beleggen werd behaald in 1981, namelijk -32%
 • Goud wordt gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid
 • De goudprijs is sterk afhankelijk van de vraag en aanbod op de wereldmarkt
 • Beleggen in goud kan zowel fysiek (bijvoorbeeld in munten of baren) als via beleggingsfondsen of ETF’s
 • Het rendement op goud beleggen kan sterk fluctueren en is niet gegarandeerd.

Rendement op goud beleggen berekenen

Als je overweegt om te beleggen in goud, is het belangrijk om te weten hoe je het rendement op je investering kunt berekenen. Het rendement op goud wordt meestal uitgedrukt als de ROI (Return on Investment). Dit is de verhouding tussen de winst die je hebt gemaakt en de kosten die je hebt gemaakt om te investeren in goud. Om de ROI te berekenen, moet je de winst delen door de kosten en vermenigvuldigen met 100%.

Een voorbeeld: stel dat je €1000 hebt geïnvesteerd in goud en na een jaar is de waarde van je investering gestegen naar €1200. De winst is dan €200. Om de ROI te berekenen, deel je de winst door de kosten (€1000) en vermenigvuldig je met 100%. In dit geval is de ROI dus 20%.

Het is ook belangrijk om het rendement op goud te vergelijken met andere beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen, obligaties of vastgoed. Hoewel goud een veilige haven is voor beleggers in tijden van economische onzekerheid, kan het rendement op lange termijn lager zijn dan bij andere beleggingen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren voordat je besluit om te beleggen in goud.

Goud beleggen voor groeiend rendement

Tips voor succesvol beleggen in goud

Als u overweegt om te beleggen in goud, zijn er een aantal belangrijke tips die u moet overwegen om uw kansen op succes te vergroten. Hier zijn zeven tips om u te helpen bij het beleggen in goud:

 • Bepaal uw beleggingsdoelstellingen: Voordat u begint met beleggen in goud, is het belangrijk om uw doelstellingen te bepalen. Wilt u bijvoorbeeld uw vermogen beschermen tegen inflatie of wilt u profiteren van de stijgende goudprijs? Door uw doelstellingen te bepalen, kunt u een strategie ontwikkelen die past bij uw behoeften en risicobereidheid.
 • Houd de marktontwikkelingen in de gaten: De goudmarkt kan volatiel zijn, dus het is belangrijk om de marktontwikkelingen in de gaten te houden. Door op de hoogte te blijven van de prijsbewegingen en economische ontwikkelingen die van invloed zijn op de goudprijs, kunt u beter beslissingen nemen over uw beleggingen.
 • Spreid uw beleggingen: Het is belangrijk om uw beleggingen te spreiden om uw risico te verminderen. Overweeg om te beleggen in verschillende soorten goud, zoals fysiek goud, goudmijnaandelen en goud-ETF’s. Door uw beleggingen te spreiden, kunt u uw risico verminderen en uw kansen op succes vergroten.

Door deze tips te volgen, kunt u uw kansen op succes bij het beleggen in goud vergroten. Onthoud dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat het belangrijk is om uw eigen onderzoek te doen voordat u beslissingen neemt over uw beleggingen.

Belastingen en regelgeving

Goudbeleggingen zijn een populaire manier om te investeren in edelmetalen. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingen en regelgeving die van toepassing zijn op deze investeringen. Hieronder vindt u enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Belastingen op goudbeleggingen: In Nederland is er geen specifieke belasting op goudbeleggingen. Als u echter winst maakt bij de verkoop van uw goud, moet u mogelijk belasting betalen over deze winst. Dit wordt beschouwd als vermogenswinst en valt onder de vermogensbelasting. Het tarief van de vermogensbelasting is afhankelijk van de hoogte van uw vermogen en kan variëren van 0,59% tot 1,76%.

 • Regels voor het importeren en exporteren van goud: Als u goud wilt importeren of exporteren, moet u zich houden aan de regels van de douane. Bij het importeren van goud moet u bijvoorbeeld invoerrechten betalen en moet u mogelijk een vergunning aanvragen. Bij het exporteren van goud moet u ook rekening houden met de regels van het land van bestemming. Het is belangrijk om deze regels te kennen voordat u begint met het importeren of exporteren van goud.

Als u overweegt om te investeren in goud, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingen en regelgeving die van toepassing zijn. Door deze punten in gedachten te houden, kunt u ervoor zorgen dat u zich aan de regels houdt en kunt u optimaal profiteren van uw investering.

In dit artikel hebben we besproken wat goud is en waarom het een populaire belegging is. We hebben ook gekeken naar de voor- en nadelen van beleggen in goud. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste punten en ons advies voor beginnende beleggers in goud:

Belangrijkste punten:

 • Goud is een edelmetaal dat al duizenden jaren als waardevol wordt beschouwd.
 • Beleggen in goud kan een goede manier zijn om je portefeuille te diversifiëren en jezelf te beschermen tegen inflatie en economische onzekerheid.
 • Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen, zoals fysiek goud, goud-ETF’s en goudmijnaandelen.
 • Beleggen in goud brengt ook risico’s met zich mee, zoals prijsvolatiliteit en opslagkosten.

Advies voor beginnende beleggers in goud:

 • Overweeg om slechts een klein deel van je portefeuille in goud te beleggen, bijvoorbeeld 5-10%.
 • Kies de juiste manier om in goud te beleggen op basis van je doelen en risicobereidheid.
 • Houd de goudmarkt goed in de gaten en wees bereid om je beleggingsstrategie aan te passen als dat nodig is.
 • Overweeg om professioneel advies in te winnen voordat je begint met beleggen in goud.

Als beginnende belegger in goud is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en jezelf te beschermen tegen mogelijke risico’s. Door de juiste strategie te kiezen en de markt goed in de gaten te houden, kun je mogelijk profiteren van de voordelen van beleggen in goud.

[X]