Belasting op beleggingen: alles wat je moet weten in 2023

Belasting op beleggingen is een belasting die je moet betalen over het geld dat je verdient met beleggen. Beleggen betekent dat je geld investeert in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed, in de hoop dat je er winst mee maakt. Als je winst maakt met beleggen, moet je daar belasting over betalen. Dit geldt voor alle soorten beleggingen, of je nu een beginner bent of een ervaren belegger.

Maar waarom is het eigenlijk belangrijk om belasting te betalen over beleggingen? Ten eerste is het een wettelijke verplichting. Als je geld verdient met beleggen, moet je net als bij andere inkomstenbronnen belasting betalen. Daarnaast zorgt het betalen van belasting ervoor dat de overheid geld heeft om bijvoorbeeld wegen te onderhouden, scholen te bouwen en zorg te bieden. Zo draag je bij aan de maatschappij en de samenleving waarin je leeft.

Het is dus belangrijk om te weten wat belasting op beleggingen is en waarom het belangrijk is om deze belasting te betalen. Zo voorkom je dat je in de problemen komt met de Belastingdienst en draag je bij aan een betere samenleving.

 • In 2020 bedroeg de belasting op beleggingen in Nederland €1,9 miljard.
 • Beleggers betalen in Nederland 30% belasting over hun vermogensrendementsheffing.
 • Het belastingtarief voor beleggingen in box 3 is in 2021 verlaagd van 30% naar 31%.
 • In 2019 betaalden Nederlandse beleggers gemiddeld €3.500 aan belasting over hun beleggingen.
 • Beleggers betalen geen belasting over de eerste €50.000 aan vermogen in box 3.
 • In 2020 is het totale vermogen in box 3 gestegen naar €1.040 miljard.
 • Het belastingtarief voor beleggingen in box 3 is hoger dan het gemiddelde rendement op spaargeld.
 • Beleggers kunnen gebruik maken van verschillende belastingvoordelen, zoals de vrijstelling voor groene beleggingen.
 • In 2021 is de vermogensbelasting in België verhoogd naar 0,15% voor vermogens boven €1.000.000.
 • In sommige landen, zoals Zwitserland, betalen beleggers geen belasting over hun beleggingen.

Soorten belasting op beleggingen

Als je geld investeert in beleggingen, moet je er rekening mee houden dat je belasting moet betalen over de inkomsten die je hieruit haalt. Er zijn verschillende soorten belastingen die van toepassing kunnen zijn op beleggingen. Hieronder worden de belangrijkste vier soorten belastingen op beleggingen besproken.

De eerste soort belasting is de vermogensbelasting. Dit is een belasting die wordt geheven over het totale vermogen dat je bezit. Als je beleggingen hebt, worden deze ook meegenomen in de berekening van je vermogen en moet je hier dus belasting over betalen.

Een andere soort belasting is de dividendbelasting. Dit is een belasting die wordt geheven over de winst die je maakt op aandelen die je bezit. Als een bedrijf waarvan je aandelen hebt dividend uitkeert, moet je hier belasting over betalen.

Daarnaast is er de belasting op rente-inkomsten. Als je bijvoorbeeld geld hebt uitgeleend aan een bedrijf of instelling en hier rente over ontvangt, moet je hier belasting over betalen.

Tot slot is er de belasting op beleggingswinsten. Dit is een belasting die wordt geheven over de winst die je maakt als je beleggingen verkoopt voor een hogere prijs dan waarvoor je ze hebt gekocht. Het bedrag dat je moet betalen aan belasting is afhankelijk van de hoogte van de winst die je hebt gemaakt.

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende soorten belastingen op beleggingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je belastingzaken op orde hebt.

“Belasting op beleggingen kan een belangrijke factor zijn bij het nemen van investeringsbeslissingen.”

Hoe wordt belasting op beleggingen berekend?

Wanneer je belegt, moet je belasting betalen over het rendement dat je behaalt. Maar hoe wordt deze belasting eigenlijk berekend? Hieronder leggen we het uit:

 • De belasting op beleggingen wordt berekend op basis van de vermogensrendementsheffing. Dit betekent dat je belasting betaalt over een fictief rendement van je vermogen, ook wel bekend als box 3.
 • Het fictieve rendement wordt berekend aan de hand van een schijventarief. Hoe hoger je vermogen, hoe hoger het percentage belasting dat je betaalt. Voor 2021 geldt het volgende schijventarief:
  • 0,59% belasting over vermogen tot €50.000
  • 1,40% belasting over vermogen tussen €50.000 en €100.000
  • 1,76% belasting over vermogen tussen €100.000 en €1.000.000
  • 1,76% belasting over vermogen boven €1.000.000
 • Het is belangrijk om te weten dat je alleen belasting betaalt over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt. Voor 2021 is de vrijstelling €50.000 per persoon.
 • Er zijn verschillende soorten beleggingen waar je belasting over moet betalen, zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Het kan per belegging verschillen hoeveel belasting je betaalt.
 • Als je belegt via een beleggingsrekening bij een bank of broker, wordt de belasting vaak automatisch voor je berekend en afgedragen. Het is wel belangrijk om zelf te controleren of dit correct gebeurt.

Kortom, de belasting op beleggingen wordt berekend op basis van een fictief rendement en een schijventarief. Het is belangrijk om te weten hoeveel belasting je moet betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Belasting op beleggingen

Tips om belasting op beleggingen te verminderen

Als je belegt, moet je vaak belasting betalen over de winst die je maakt. Maar er zijn manieren om deze belasting te verminderen. Hier zijn een paar tips:

 • Investeer in belastingvrije beleggingen, zoals een spaarrekening of een beleggingsfonds dat is vrijgesteld van belastingen.
 • Maak gebruik van belastingvoordelen, zoals de heffingskorting of de vrijstelling van vermogensbelasting.
 • Spreid je beleggingen over verschillende soorten beleggingen en sectoren om het risico te verminderen. Zo voorkom je dat je al je geld verliest als één belegging slecht presteert.

Door deze tips te volgen, kun je de belasting op je beleggingen verminderen en meer winst maken. Maar vergeet niet dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat je goed moet nadenken voordat je besluit te investeren.

In Nederland geldt er geen belasting op beleggingen in kunst en antiek.

Belasting op beleggingen en de Belastingdienst

Als je geld verdient met beleggen, moet je daar belasting over betalen. De Belastingdienst controleert of je de juiste belasting hebt betaald. Dit doen ze door gegevens op te vragen bij banken en andere financiële instellingen. Ook kunnen ze steekproeven doen en mensen uitnodigen voor een controlegesprek.

Het is belangrijk om de belasting op beleggingen correct te betalen. Als je hier fouten bij maakt, kan de Belastingdienst een boete opleggen. Als je denkt dat je te veel belasting hebt betaald, kun je bezwaar maken. Dit moet je wel binnen zes weken na het ontvangen van de aanslag doen. Als je te weinig belasting hebt betaald, moet je dit zo snel mogelijk melden bij de Belastingdienst en het bedrag alsnog betalen.

Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels rondom belasting op beleggingen en om deze correct te betalen. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst en kun je met een gerust hart blijven beleggen.

In deze tekst hebben we geleerd over belasting betalen op beleggingen. We hebben gezien dat het betalen van belasting op beleggingen belangrijk is, omdat het ons helpt bij te dragen aan de samenleving en de economie. We hebben ook geleerd over de verschillende soorten belastingen die we moeten betalen op onze beleggingen, zoals vermogenswinstbelasting en dividendbelasting.

Het is belangrijk om te onthouden dat het betalen van belasting op beleggingen niet alleen een wettelijke verplichting is, maar ook een morele verplichting. Door belasting te betalen, dragen we bij aan de financiering van openbare voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen en wegen. Dit helpt ons allemaal om te profiteren van een betere kwaliteit van leven.

Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe belastingen werken en hoe we ze moeten betalen. Door dit te doen, kunnen we ons steentje bijdragen aan de samenleving en tegelijkertijd onze eigen financiële toekomst veiligstellen.

In 1892 werd in Nederland de eerste belasting op beleggingen ingevoerd, de zogenaamde vermogensbelasting.

[X]