Goedkoop index beleggen: slimme keuze voor beginners en ervaren beleggers

Als je wilt beginnen met beleggen, is het belangrijk om te weten wat index beleggen is. Index beleggen is een manier van beleggen waarbij je niet probeert om de markt te verslaan, maar juist de markt volgt. Dit doe je door te investeren in een indexfonds, dat een mandje van aandelen bevat die de samenstelling van een bepaalde index volgt. Een index is een verzameling van aandelen van bedrijven die bij elkaar horen, bijvoorbeeld de AEX in Nederland of de S&P 500 in de Verenigde Staten.

Goedkoop index beleggen betekent dat je investeert in een indexfonds met lage kosten. Dit is belangrijk omdat hoge kosten je rendement kunnen verlagen. Gelukkig zijn er steeds meer goedkope indexfondsen beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is het Vanguard Total Stock Market Index Fund, dat de hele Amerikaanse aandelenmarkt volgt en een lage kostenratio heeft van slechts 0,04%. Een ander voorbeeld is het iShares Core MSCI World UCITS ETF, dat wereldwijd belegt en een kostenratio heeft van 0,20%. Door te kiezen voor goedkope indexfondsen kun je op de lange termijn meer rendement behalen.

Goedkoop index beleggen kan op de lange termijn meer rendement opleveren dan actief beleggen.

Waarom is goedkoop index beleggen interessant?

Goedkoop index beleggen is interessant omdat het een eenvoudige en goedkope manier is om te beleggen in de markt. Bij index beleggen volg je namelijk een bepaalde index, zoals de AEX of de S&P 500. Hierdoor hoef je niet zelf te kiezen welke aandelen je wilt kopen en verkopen, wat veel tijd en kennis kost. Bovendien zijn de kosten van index beleggen veel lager dan bij actief beleggen.

Bij actief beleggen betaal je namelijk vaak hoge kosten voor het beheer van je beleggingen en voor de transacties die je doet. Deze kosten kunnen oplopen tot wel 2% per jaar, terwijl de kosten bij index beleggen vaak maar rond de 0,2% per jaar liggen. Dit lijkt misschien een klein verschil, maar op de lange termijn kan dit een groot verschil maken in het rendement dat je behaalt.

Een voorbeeld: stel dat je €10.000 belegt en een rendement behaalt van 7% per jaar. Bij actief beleggen betaal je 2% kosten per jaar, dus je behaalt een netto rendement van 5%. Na 30 jaar heb je dan een vermogen van €44.677. Bij index beleggen betaal je 0,2% kosten per jaar, dus je behaalt een netto rendement van 6,8%. Na 30 jaar heb je dan een vermogen van €60.858. Dit is een verschil van bijna €16.000!

Kortom, goedkoop index beleggen is interessant omdat het eenvoudig, goedkoop en vaak rendabeler is dan actief beleggen.

“Goedkoop index beleggen is een slimme manier om te investeren in de toekomst, zonder te veel te betalen voor beheerskosten.”

Hoe vind je goedkope indexfondsen?

Als je wilt beginnen met beleggen in indexfondsen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar fondsen met lage kosten. Hier zijn een paar tips om goedkope indexfondsen te vinden:

 • Vergelijk de kostenratio’s: De kostenratio is het percentage van het fondsvermogen dat wordt gebruikt om de kosten van het fonds te dekken. Hoe lager de kostenratio, hoe beter. Vergelijk de kostenratio’s van verschillende fondsen om te zien welke het goedkoopst zijn.
 • Kijk naar de transactiekosten: Sommige fondsen brengen transactiekosten in rekening wanneer je aandelen koopt of verkoopt. Deze kosten kunnen oplopen en het rendement van je beleggingen verminderen. Kies daarom voor fondsen met lage transactiekosten.
 • Zoek naar fondsen met een breed gespreide portefeuille: Een breed gespreide portefeuille vermindert het risico van je beleggingen. Zoek naar fondsen die beleggen in een breed scala aan aandelen en/of obligaties.

Er zijn verschillende websites waar je goedkope indexfondsen kunt vinden, zoals:

 • Morningstar: Deze website biedt een uitgebreide database van fondsen, inclusief kostenratio’s en prestatiegegevens.
 • Vanguard: Vanguard is een aanbieder van indexfondsen en biedt een breed scala aan fondsen met lage kosten.
 • BlackRock: BlackRock is een andere aanbieder van indexfondsen en biedt ook fondsen met lage kosten.

Door deze tips te volgen en gebruik te maken van deze websites, kun je goedkope indexfondsen vinden die passen bij jouw beleggingsdoelen en -strategieën.

Beleggingsplatform Kosten per transactie Jaarlijkse kosten Minimum inleg
DEGIRO €2,00 0,20% €0
Binck €6,00 0,10% €500
Lynx €5,00 0,06% €3.000
Meesman Geen transactiekosten 0,50% €100
Brand New Day Geen transactiekosten 0,50% €100
Indexbeleggen.nl Geen transactiekosten 0,50% €50
ABN AMRO Zelf Beleggen Basis €5,00 0,20% €0
ING Zelf Beleggen €4,00 0,24% €0
Rabobank Zelf Beleggen Basis €5,00 0,20% €0

Goedkoop index beleggen

Waar moet je op letten bij goedkoop index beleggen?

Goedkoop index beleggen kan een slimme manier zijn om je geld te investeren. Maar waar moet je op letten als je voor deze strategie kiest? Hieronder vind je enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Kosten: Goedkoop index beleggen betekent niet altijd dat het ook echt goedkoop is. Let op de kosten die de aanbieder rekent, zoals transactiekosten en beheerkosten. Deze kunnen flink oplopen en je rendement beïnvloeden.
 • Diversificatie: Zorg ervoor dat je belegt in een breed gespreide index. Op die manier spreid je het risico en ben je minder afhankelijk van de prestaties van individuele bedrijven.
 • Risico’s: Houd er rekening mee dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Ook bij index beleggen is er kans op verlies. Bedenk van tevoren hoeveel risico je bereid bent te nemen en pas je beleggingsstrategie daarop aan.
 • Track record: Kijk naar het track record van de index die je wilt volgen. Hoe heeft deze gepresteerd in het verleden? Let wel op dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
 • Geschiktheid: Goedkoop index beleggen is niet voor iedereen geschikt. Bijvoorbeeld als je op korte termijn geld nodig hebt, is deze strategie minder geschikt. Ook als je graag zelf controle hebt over je beleggingen, is het wellicht beter om voor een andere strategie te kiezen.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren voordat je begint met goedkoop index beleggen. Zo kun je de juiste keuzes maken en het maximale uit je beleggingen halen.

 • De gemiddelde kostenratio van goedkope indexfondsen is ongeveer 0,10%.
 • Indexbeleggen is goedkoper dan actief beleggen omdat er geen hoge beheerskosten zijn.
 • Goedkoop indexbeleggen kan leiden tot hogere rendementen op lange termijn.
 • In Nederland zijn er verschillende aanbieders van goedkope indexfondsen, zoals Vanguard, BlackRock en Northern Trust.
 • Volgens een onderzoek van Morningstar zijn de goedkoopste indexfondsen in Europa te vinden in Nederland.
 • De populariteit van goedkoop indexbeleggen is de afgelopen jaren sterk toegenomen.
 • Goedkoop indexbeleggen is vooral geschikt voor beleggers die weinig tijd en kennis hebben om actief te beleggen.
 • Beleggen in indexfondsen kan leiden tot een betere spreiding van het risico.
 • De kosten van goedkoop indexbeleggen kunnen nog verder worden verlaagd door te kiezen voor passief beheerde fondsen in plaats van actief beheerde fondsen.
 • Goedkoop indexbeleggen is een goede keuze voor beleggers die op zoek zijn naar een lange termijn strategie.

Goedkoop index beleggen in de praktijk

Als je wilt beleggen in de aandelenmarkt, maar niet te veel geld wilt uitgeven aan dure beleggingsfondsen of beleggingsadviseurs, dan is index beleggen een goede optie. Bij index beleggen koop je geen individuele aandelen, maar beleg je in een indexfonds dat de prestaties van een hele markt volgt. Dit is een goedkope manier om te beleggen, omdat je geen hoge kosten betaalt voor het beheer van het fonds.

Om goedkoop index beleggen in de praktijk te brengen, kun je een portfolio van goedkope indexfondsen samenstellen. Dit betekent dat je belegt in verschillende indexfondsen die de prestaties van verschillende markten volgen, zoals de S&P 500 of de FTSE All-World Index. Door te spreiden over verschillende markten, verklein je het risico dat je loopt.

Een voorbeeld van een portfolio van goedkope indexfondsen kan er als volgt uitzien: 50% in een indexfonds dat de prestaties van de S&P 500 volgt, 25% in een indexfonds dat de prestaties van de FTSE All-World Index volgt en 25% in een indexfonds dat de prestaties van de MSCI Emerging Markets Index volgt. Door deze spreiding over verschillende markten, heb je een goed gespreid portfolio dat minder risico loopt.

Het beheren van je portfolio is ook belangrijk. Het is bijvoorbeeld verstandig om regelmatig je portfolio te bekijken en te kijken of je nog steeds in de juiste verhoudingen belegt. Als een markt het bijvoorbeeld beter doet dan verwacht, kan het zijn dat je portfolio uit balans raakt en dat je meer risico loopt dan je wilt. Door regelmatig je portfolio te bekijken en aan te passen, kun je dit voorkomen.

Goedkoop index beleggen is een beleggingsstrategie die in de jaren ’70 werd ontwikkeld door de Amerikaanse belegger John C. Bogle.

Voordelen van goedkoop index beleggen op lange termijn

Als je gaat beleggen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Eén van die manieren is index beleggen. Bij index beleggen volg je een index, bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500. Het voordeel van goedkoop index beleggen op lange termijn is dat je op die manier een goed rendement kunt behalen.

Op de lange termijn kan het rendement namelijk flink opbouwen. Stel je voor dat je elke maand een klein bedrag inlegt in een indexfonds dat de AEX volgt. Op de korte termijn zal het rendement misschien niet heel hoog zijn, maar op de lange termijn kan het flink oplopen.

Een voorbeeld: als je vanaf 1983 elke maand 100 euro had ingelegd in een indexfonds dat de AEX volgt, dan zou je in 2020 een totaalbedrag van bijna 150.000 euro hebben opgebouwd. Dat is een mooi rendement!

Een ander voordeel van goedkoop index beleggen op lange termijn is dat het minder risicovol is dan actief beleggen. Bij actief beleggen probeer je als belegger de markt te verslaan door bijvoorbeeld te proberen om aandelen te kopen die het beter doen dan de rest van de markt. Dit is echter erg lastig en er zijn maar weinig beleggers die hierin slagen. Bij index beleggen hoef je niet te proberen om de markt te verslaan, maar volg je deze juist. Hierdoor is het risico lager en kun je op de lange termijn een mooi rendement behalen.

Goedkoop index beleggen is een slimme manier om te investeren in de beurs. Het houdt in dat je belegt in een indexfonds, dat een mandje van aandelen bevat die de prestaties van een bepaalde index, zoals de S&P 500, volgt. In deze conclusie zullen we de voordelen van goedkoop index beleggen benadrukken en tips geven voor het starten met deze beleggingsstrategie.

Voordelen van goedkoop index beleggen:

 • Lage kosten: indexfondsen hebben doorgaans lage beheerskosten en transactiekosten, waardoor je meer geld overhoudt om te beleggen.
 • Diversificatie: door te beleggen in een indexfonds spreid je je risico over verschillende aandelen, waardoor je minder kwetsbaar bent voor de prestaties van individuele bedrijven.
 • Gemak: je hoeft geen expert te zijn om te beleggen in een indexfonds. Het is een passieve beleggingsstrategie waarbij je simpelweg je geld investeert en de markt zijn werk laat doen.

Tips voor het starten met goedkoop index beleggen:

 • Kies een betrouwbare broker die indexfondsen aanbiedt. Bekende brokers zijn bijvoorbeeld DeGiro en BinckBank.
 • Bepaal je beleggingsdoelen en risicobereidheid. Wil je bijvoorbeeld op de lange termijn beleggen of juist snel winst maken?
 • Kies een indexfonds dat past bij je beleggingsdoelen en risicobereidheid. Er zijn bijvoorbeeld indexfondsen die zich richten op duurzame bedrijven of op opkomende markten.
 • Investeer regelmatig een vast bedrag, bijvoorbeeld maandelijks. Zo profiteer je van het effect van dollar-cost averaging, waarbij je op de lange termijn gemiddeld genomen een beter rendement behaalt.

Kortom, goedkoop index beleggen is een slimme en toegankelijke manier om te investeren in de beurs. Door te kiezen voor een passieve beleggingsstrategie in een indexfonds, profiteer je van lage kosten, diversificatie en gemak. Met de juiste tips en een betrouwbare broker kun je direct aan de slag met goedkoop index beleggen.

[X]