Beleggen zonder Risico – Wat is het en hoe werkt het?

Beleggen is voor veel mensen een interessante manier om geld te verdienen. Helaas is er ook een risico aan verbonden. Als je niet oppast, kun je namelijk ook flink verliezen. Gelukkig zijn er manieren om te beleggen zonder risico. In dit artikel vertellen we je alles over beleggen zonder risico en geven we je handige tips en trucs om zelf aan de slag te gaan.

Wat is beleggen zonder risico?

Beleggen zonder risico klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is wel degelijk mogelijk. Beleggen zonder risico betekent dat je belegt zonder dat je geld kunt verliezen. Dit kan bijvoorbeeld door te beleggen in producten met een laag risico, zoals obligaties of door te kiezen voor een deposito bij de bank.

Voor- en nadelen van beleggen zonder risico

Beleggen zonder risico klinkt misschien erg aantrekkelijk, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van beleggen zonder risico.

Voordelen

  • Je loopt geen risico op verlies van je inleg.
  • Het kan een goede manier zijn om je geld voor een langere tijd vast te zetten en zo meer rendement te behalen dan bijvoorbeeld op een spaarrekening.

Nadelen

  • Het rendement is over het algemeen lager dan bij beleggen met risico.
  • Het is niet geschikt voor mensen die snel geld willen verdienen.
risicos van beleggen

Hoe werkt beleggen zonder risico?

Beleggen zonder risico kan op verschillende manieren. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte methoden.

Sparen

Sparen is misschien wel de meest voor de hand liggende manier om zonder risico te beleggen. Door te sparen zet je je geld op een spaarrekening en ontvang je rente over je spaargeld. Je loopt hierbij geen risico op verlies van je inleg.

Obligaties

Een andere manier om zonder risico te beleggen, is door te beleggen in obligaties. Obligaties zijn schuldbewijzen van bedrijven of overheden. Bij een obligatie leen je als het ware geld uit aan het bedrijf of de overheid en ontvang je hierover een vaste rente. Omdat obligaties als relatief veilig worden gezien, loop je hierbij weinig risico op verlies van je inleg.

Depositospaarrekening

Een depositospaarrekening is een spaarrekening waarbij je je geld voor een langere tijd vastzet tegen een vaste rente. Je ontvangt hierbij dus meer rente dan bij een gewone spaarrekening, maar je kunt je geld niet tussentijds opnemen. Omdat je je geld voor een langere tijd vastzet,

loop je weinig risico op verlies van je inleg.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een verzameling van verschillende beleggingen. Door te beleggen in een beleggingsfonds spreid je je risico over verschillende beleggingen en loop je minder risico op verlies van je inleg. Er zijn beleggingsfondsen met een laag risico, zoals obligatiefondsen.

Indextrackers

Een indextracker volgt een bepaalde beursindex, zoals de AEX of de Dow Jones. Door te beleggen in een indextracker, volg je automatisch de prestaties van de beursindex. Hierdoor loop je minder risico dan wanneer je zelf belegt in individuele aandelen.

Beleggen zonder risico: tips en trucs

Beleggen zonder risico kan dus op verschillende manieren. Hieronder vind je een aantal handige tips en trucs om zelf aan de slag te gaan.

Tip 1: Spreid je risico

Spreid je risico door niet al je geld in één belegging te stoppen. Beleg bijvoorbeeld in meerdere obligaties of in een beleggingsfonds.

Tip 2: Kies voor een lange termijn

Beleggen zonder risico is vooral geschikt voor mensen die hun geld voor een langere tijd kunnen missen. Kies daarom bijvoorbeeld voor een deposito met een looptijd van 5 of 10 jaar.

Tip 3: Kijk naar de kosten

Let bij het kiezen van een belegging ook op de kosten. Sommige beleggingsfondsen brengen bijvoorbeeld hoge kosten in rekening, waardoor het rendement lager uitvalt.

Truc 1: Herbeleggen

Door de rente die je ontvangt op bijvoorbeeld obligaties direct te herbeleggen, maak je optimaal gebruik van de rente-op-rente effecten. Hierdoor kan je rendement hoger uitvallen.

Truc 2: Kies voor een hogere rente

Vergelijk de rentetarieven bij verschillende banken en kies voor een bank die een hogere rente biedt op bijvoorbeeld een deposito.

Conclusie

Beleggen zonder risico is een interessante manier om je geld te beleggen zonder dat je risico loopt op verlies van je inleg. Er zijn verschillende manieren om zonder risico te beleggen, zoals sparen, beleggen in obligaties of kiezen voor een deposito. Door te spreiden, te kiezen voor een lange termijn en op te letten op de kosten, kun je optimaal gebruikmaken van deze manier van beleggen.

Leave a Comment