Wat betekent passief beleggen: een gids voor beginners

Als je interesse hebt in beleggen, heb je waarschijnlijk de termen “actief” en “passief” beleggen voorbij horen komen. In dit artikel zullen we ons richten op passief beleggen en uitleggen wat het betekent, wat de voordelen zijn en hoe je ermee kunt beginnen.

Wat betekent passief beleggen?

Passief beleggen is een beleggingsstrategie die gericht is op het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een index, zoals de S&P 500 of de Dow Jones Industrial Average. In plaats van te proberen de markt te verslaan door individuele aandelen te selecteren, probeert een passieve belegger gewoon de prestaties van de index te evenaren.

Het belangrijkste kenmerk van passief beleggen is dat het een “buy-and-hold” strategie is, wat betekent dat de belegger niet probeert om voortdurend in en uit de markt te stappen in een poging om op korte termijn winst te maken. In plaats daarvan houden passieve beleggers hun beleggingen gedurende lange periodes vast.

Actief versus passief beleggen

Actief beleggen houdt in dat je individuele aandelen selecteert in de hoop betere resultaten te behalen dan de markt als geheel. Dit vereist echter een zorgvuldige analyse en onderzoek om de beste aandelen te vinden, wat vaak veel tijd en kennis vereist. Bovendien brengt actief beleggen meestal hogere kosten met zich mee, omdat er meer transacties plaatsvinden.

Passief beleggen is daarentegen een veel eenvoudigere en goedkopere strategie. Omdat passieve beleggers zich richten op het volgen van een index, hebben ze minder onderzoek en analyse nodig en zijn de transactiekosten over het algemeen lager.

voordelen van passief beleggen

Voordelen van passief beleggen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan passief beleggen, waaronder:

1. Lagere kosten

Passief beleggen brengt over het algemeen lagere kosten met zich mee dan actief beleggen, omdat er minder transacties plaatsvinden en er minder analyse en onderzoek nodig is.

2. Minder risico’s

Omdat passieve beleggers zich richten op het volgen van een index, is er minder risico op slechte prestaties dan bij actief beleggen. Actief beleggen brengt meer risico’s met zich mee omdat er meer transacties plaatsvinden en er meer kansen zijn om verkeerde beslissingen te nemen.

3. Eenvoudig

Passief beleggen is een eenvoudige strategie die minder tijd en kennis vereist dan actief beleggen. Dit maakt het een goede optie voor beginners en mensen die niet veel tijd hebben om zich bezig te houden met beleggen.

Hoe begin je met passief beleggen?

Als je wilt beginnen met passief beleggen, zijn hier een paar stappen die je kunt volgen:

1. Bepaal je doelstellingen

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om je doelen te bepalen. Wil je bijvoorbeeld geld opzij zetten voor je pensioen, of wil je sparen voor een grote aankoop in de toekomst? Door je doelen te bepalen, kun je bepalen hoeveel geld je moet beleggen en hoe lang je de beleggingen moet aanhouden.

2. Selecteer een indexfonds

Om te beginnen met passief beleggen, moet je een indexfonds selecteren dat past bij je doelen en risicobereidheid. Er zijn verschillende indexfondsen beschikbaar, zoals ETF’s en beleggingsfondsen, die een breed scala aan activa volgen, waaronder aandelen, obligaties en grondstoffen.

3. Open een beleggingsrekening

Om te beginnen met beleggen, moet je een beleggingsrekening openen bij een effectenmakelaar. Je kunt kiezen voor een traditionele effectenmakelaar of een online makelaar. Het openen van een account is een eenvoudig proces dat meestal online kan worden voltooid.

4. Maak een initiële investering

Zodra je een beleggingsrekening hebt geopend, moet je een initiële investering doen in het indexfonds van je keuze. De minimale investering varieert afhankelijk van de beleggingsonderneming en het indexfonds.

5. Houd je beleggingen vast

Passief beleggen is een buy-and-hold strategie, dus het is belangrijk om je beleggingen gedurende lange periodes vast te houden. Dit betekent dat je niet moet proberen om voortdurend in en uit de markt te stappen om winst te maken op korte termijn.

Conclusie

Passief beleggen is een eenvoudige en goedkope strategie die minder risico’s met zich meebrengt dan actief beleggen. Door te investeren in indexfondsen, kunnen beleggers de prestaties van de markt als geheel volgen zonder de noodzaak van veel onderzoek en analyse. Als je geïnteresseerd bent in beleggen, is passief beleggen een goede optie om te overwegen, vooral als je een beginner bent of niet veel tijd hebt om je bezig te houden met beleggen.

Leave a Comment