ETF beleggen wat is dat? Ontdek de voordelen van deze populaire beleggingsmethode

ETF beleggen staat voor Exchange Traded Fund beleggen. Dit is een manier van beleggen waarbij je in één keer in een hele groep aandelen of obligaties kunt beleggen. Dit wordt ook wel een indexfonds genoemd. Een indexfonds is een beleggingsfonds dat de prestaties van een bepaalde index volgt, zoals de AEX of de S&P 500.

Bij ETF beleggen koop je als het ware een klein stukje van dit indexfonds. Dit kan bijvoorbeeld via een beleggingsplatform of een broker. Het voordeel van ETF beleggen is dat je spreiding hebt over meerdere aandelen of obligaties, waardoor het risico van je beleggingen wordt verlaagd. Daarnaast zijn de kosten vaak lager dan bij actief beleggen, omdat er geen fondsmanager is die de beleggingen actief beheert.

Er zijn verschillende soorten ETF’s, zoals aandelen-ETF’s, obligatie-ETF’s en grondstoffen-ETF’s. Een voorbeeld van een aandelen-ETF is de iShares Core MSCI World UCITS ETF. Deze ETF volgt de prestaties van de MSCI World Index, die bestaat uit meer dan 1600 aandelen van bedrijven uit 23 ontwikkelde landen. Een voorbeeld van een obligatie-ETF is de iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF, die belegt in obligaties van Europese bedrijven met een investment grade rating.

ETF’s worden verhandeld op de beurs, net als aandelen. Dit betekent dat de prijs van een ETF gedurende de dag kan fluctueren. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je in een ETF belegt en om je beleggingen regelmatig te monitoren.

Waarom zou je in ETF’s beleggen?

Beleggen in ETF’s kan een slimme keuze zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een manier om hun geld te laten groeien. ETF’s, of Exchange Traded Funds, zijn beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden en die een breed scala aan activa kunnen bevatten, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen. Er zijn verschillende voordelen van het beleggen in ETF’s ten opzichte van andere beleggingsvormen. Ten eerste zijn ETF’s vaak goedkoper dan traditionele beleggingsfondsen, omdat ze passief worden beheerd en er geen actieve beheerkosten zijn. daarnaast bieden etf’s beleggers de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan activa, waardoor ze hun risico’s kunnen spreiden en hun portefeuille kunnen diversifiëren.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat beleggen in ETF’s ook risico’s met zich meebrengt. Net als bij andere beleggingsvormen kan het rendement van ETF’s fluctueren en kunnen beleggers hun geld verliezen als de markt tegen hen werkt. Het is daarom belangrijk om de risico’s en rendementen van ETF’s te vergelijken met andere beleggingsvormen voordat je besluit om te investeren. Over het algemeen zijn ETF’s echter een goede keuze voor beleggers die op zoek zijn naar een goedkope en eenvoudige manier om te investeren in een breed scala aan activa.

Hoe werkt een ETF?

Een ETF, oftewel een Exchange Traded Fund, is een beleggingsinstrument dat bestaat uit een mandje van verschillende aandelen, obligaties of andere financiële instrumenten. Het doel van een ETF is om de prestaties van een bepaalde index, zoals de AEX of de S&P 500, te volgen. Dit betekent dat als de index stijgt, de waarde van de ETF ook zal stijgen en als de index daalt, de waarde van de ETF ook zal dalen.

ETF’s verschillen van traditionele beleggingsfondsen omdat ze op de beurs verhandeld worden, net als aandelen. Dit betekent dat beleggers op elk moment van de dag kunnen kopen of verkopen, in tegenstelling tot traditionele beleggingsfondsen waarbij dit slechts één keer per dag mogelijk is. Bovendien zijn ETF’s vaak goedkoper dan traditionele beleggingsfondsen omdat ze passief beheerd worden en er dus minder kosten zijn voor het selecteren en beheren van individuele aandelen.

Een voorbeeld van een ETF is de ishares core msci world ucits etf, die de prestaties van de MSCI World Index volgt. Dit betekent dat als de MSCI World Index met 5% stijgt, de waarde van de ETF ook met ongeveer 5% zal stijgen. Beleggers kunnen deze ETF kopen en verkopen op de beurs, net als aandelen, en profiteren van de prestaties van de index zonder individuele aandelen te hoeven selecteren en beheren.

ETF staat voor Exchange Traded Fund en is een beleggingsinstrument dat de prestaties van een index, grondstof of sector volgt en verhandeld wordt op de beurs. Het is een populaire manier van beleggen vanwege de lage kosten en de diversificatie die het biedt.

Etf beleggen wat is dat

Soorten ETF’s

ETF’s, oftewel Exchange Traded Funds, zijn beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden. Er zijn verschillende soorten ETF’s beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en doelen. Een van de meest voorkomende soorten ETF’s zijn aandelen-ETF’s. Deze ETF’s volgen de prestaties van een bepaalde index, zoals de S&P 500, en bieden beleggers de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan aandelen. Obligatie-ETF’s zijn een andere populaire optie en volgen de prestaties van obligaties. Deze ETF’s zijn minder risicovol dan aandelen-ETF’s, maar bieden over het algemeen ook minder rendement.

Naast deze twee soorten ETF’s zijn er ook sector-ETF’s, die zich richten op specifieke sectoren zoals technologie of gezondheidszorg. Deze ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om te investeren in een specifieke sector zonder individuele aandelen te hoeven kopen. Er zijn ook grondstoffen-ETF’s, die de prestaties van grondstoffen zoals goud of olie volgen, en valuta-ETF’s, die de prestaties van valuta’s volgen.

Een voorbeeld van een aandelen-ETF is de SPDR S&P 500 ETF, die de prestaties van de S&P 500 volgt. Een voorbeeld van een obligatie-ETF is de iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF, die de prestaties van Amerikaanse obligaties volgt. Een voorbeeld van een sector-ETF is de Technology Select Sector SPDR Fund, die zich richt op technologiebedrijven. Het is belangrijk om te onthouden dat elke ETF zijn eigen risico’s en rendementen heeft, dus het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je investeert.

Hoe koop je ETF’s?

Als je geïnteresseerd bent in het beleggen in ETF’s, zijn er een paar stappen die je moet nemen om te beginnen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kopen van ETF’s:

 1. Kies een broker of beleggingsplatform: Om ETF’s te kopen, moet je een account openen bij een broker of beleggingsplatform. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar, dus het is belangrijk om onderzoek te doen en te kijken welke het beste bij jouw behoeften past.
 2. Zoek naar de juiste ETF’s: Er zijn veel verschillende soorten ETF’s beschikbaar, dus het is belangrijk om te zoeken naar de juiste ETF’s die passen bij jouw beleggingsdoelen. Je kunt ETF’s vinden die gericht zijn op specifieke sectoren, regio’s of beleggingsstrategieën.
 3. Controleer de kosten: Het is belangrijk om de kosten van de ETF’s te controleren voordat je ze koopt. Dit omvat de beheerskosten en eventuele transactiekosten die de broker of het beleggingsplatform in rekening brengt.
 4. Plaats een order: Nadat je de juiste ETF’s hebt gevonden en de kosten hebt gecontroleerd, kun je een order plaatsen om de ETF’s te kopen. Dit kan online worden gedaan via de website of app van de broker of het beleggingsplatform.
 5. Blijf op de hoogte: Het is belangrijk om de prestaties van de ETF’s bij te houden en regelmatig te controleren of ze nog steeds passen bij jouw beleggingsdoelen. Dit kan helpen om eventuele wijzigingen in de markt op te vangen en ervoor te zorgen dat je beleggingen op de lange termijn succesvol blijven.

Door deze stappen te volgen, kun je beginnen met het beleggen in ETF’s en hopelijk een succesvolle belegger worden.

Kosten van ETF beleggen

Als je gaat beleggen in ETF’s, is het belangrijk om te weten welke kosten hiermee gepaard gaan. Er zijn verschillende kosten die je kunt tegenkomen, zoals transactiekosten en beheerkosten. Transactiekosten zijn de kosten die je betaalt wanneer je een ETF koopt of verkoopt. Deze kosten kunnen per broker verschillen, dus het is verstandig om hier goed naar te kijken voordat je een broker kiest.

Beheerkosten zijn de kosten die je betaalt aan de ETF-beheerder. Dit zijn kosten voor het beheren van de ETF en het volgen van de index waar de ETF aan gekoppeld is. Deze kosten worden vaak uitgedrukt in een percentage van het belegde vermogen en worden jaarlijks in rekening gebracht. Het is belangrijk om deze kosten goed in de gaten te houden, omdat ze invloed hebben op je rendement.

Om de kosten van ETF beleggen te minimaliseren, zijn er een aantal tips die je kunt volgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een broker met lage transactiekosten of een ETF kiezen met lage beheerkosten. Daarnaast kun je ervoor kiezen om niet te vaak te handelen, omdat elke transactie kosten met zich meebrengt. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar de spreiding van je beleggingen, zodat je niet onnodig veel kosten maakt door te veel in één ETF te beleggen.

Kortom, het is belangrijk om goed op de kosten te letten wanneer je gaat beleggen in ETF’s. Door slimme keuzes te maken en de kosten te minimaliseren, kun je je rendement verhogen en meer winst maken met je beleggingen.

 • 82% van de Nederlanders heeft nog nooit gehoord van ETF beleggen
 • Slechts 5% van de Nederlanders belegt in ETF’s
 • Wereldwijd is er meer dan $7 biljoen geïnvesteerd in ETF’s
 • In Nederland groeide het belegd vermogen in ETF’s in 2020 met 25%
 • De meest populaire ETF’s in Nederland zijn diegene die beleggen in de Amerikaanse S&P 500 index
 • ETF’s hebben over het algemeen lagere kosten dan actief beheerde beleggingsfondsen
 • ETF’s zijn een populaire keuze onder beleggers die willen profiteren van brede markttrends
 • ETF’s zijn relatief eenvoudig te kopen en verkopen via een beleggingsrekening of broker.

Risico s en rendement van ETF beleggen

Risico’s van ETF beleggen

Bij het beleggen in ETF’s zijn er verschillende risico’s waar je rekening mee moet houden. Het eerste risico is het marktrisico. Dit betekent dat de waarde van je ETF kan dalen als de markt waarin de ETF belegt, daalt. Als je bijvoorbeeld belegt in een ETF die de S&P 500 index volgt en de S&P 500 daalt met 10%, dan zal de waarde van je ETF ook met 10% dalen.

Een ander risico is het liquiditeitsrisico. Dit houdt in dat het moeilijk kan zijn om je ETF te verkopen als er weinig handel in is. Als er weinig vraag is naar een bepaalde ETF, kan het zijn dat je niet de prijs krijgt die je verwachtte bij verkoop.

Om deze risico’s te beperken, is het belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je in een ETF investeert. Kijk naar de prestaties van de ETF in het verleden en naar de samenstelling van de ETF. Daarnaast is het verstandig om je beleggingen te spreiden over verschillende ETF’s en andere beleggingsproducten. Op deze manier beperk je het risico dat één belegging een groot deel van je portefeuille uitmaakt.

Tot slot is het belangrijk om je emoties onder controle te houden. Beleggen kan soms spannend zijn en het kan verleidelijk zijn om te verkopen als de markt daalt. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat beleggen op de lange termijn is en dat je niet moet handelen op basis van emoties.

“ETF beleggen is een manier om te investeren in een breed scala aan activa, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen, met behulp van een enkel beleggingsinstrument.”

ETF’s versus individuele aandelen

Als je wilt beginnen met beleggen, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Twee veelvoorkomende beleggingsvormen zijn ETF’s en individuele aandelen. ETF’s, of exchange traded funds, zijn beleggingsfondsen die bestaan uit verschillende aandelen en/of obligaties. Door in een ETF te beleggen, spreid je je risico over meerdere bedrijven en sectoren. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om direct in individuele aandelen te beleggen. Dit betekent dat je specifieke aandelen van een bepaald bedrijf koopt.

Een voordeel van ETF’s is dat ze over het algemeen minder risicovol zijn dan individuele aandelen. Doordat je belegt in meerdere bedrijven en sectoren, ben je minder afhankelijk van het succes van één specifiek bedrijf. Bovendien zijn ETF’s vaak goedkoper dan individuele aandelen, omdat je geen transactiekosten betaalt voor elke afzonderlijke aankoop.

Aan de andere kant kan het beleggen in individuele aandelen ook voordelen hebben. Als je goed onderzoek doet naar een bepaald bedrijf en vertrouwen hebt in hun groeipotentieel, kan het kopen van individuele aandelen leiden tot hogere rendementen dan het beleggen in een ETF. Bovendien heb je als individuele aandeelhouder ook meer zeggenschap in het bedrijf, bijvoorbeeld door het stemmen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Het is belangrijk om te onthouden dat zowel ETF’s als individuele aandelen hun voor- en nadelen hebben. Het is aan jou als belegger om te bepalen welke beleggingsvorm het beste bij jouw doelen en risicobereidheid past.

De eerste ETF werd in 1993 gelanceerd door State Street Global Advisors en volgde de S&P 500-index.

ETF’s versus traditionele beleggingsfondsen

Beleggen is een manier om je geld te laten groeien. Er zijn verschillende manieren om te beleggen, zoals in ETF’s en traditionele beleggingsfondsen. Maar wat is het verschil tussen deze twee beleggingsvormen en wat zijn de voor- en nadelen? Hieronder vind je een vergelijking van ETF’s en traditionele beleggingsfondsen.

ETF’s

Een ETF staat voor Exchange Traded Fund. Het is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Een ETF is een mandje met verschillende aandelen of obligaties. Door in een ETF te beleggen, beleg je indirect in deze aandelen of obligaties. Een ETF is vaak goedkoper dan een traditioneel beleggingsfonds omdat er geen actieve fondsmanager is die de beleggingen beheert. Daarnaast zijn ETF’s vaak transparanter omdat je precies kunt zien in welke aandelen of obligaties je belegt.

Voordelen van ETF’s:

 • Lage kosten
 • Transparantie
 • Spreiding van risico door mandje met verschillende aandelen of obligaties

Nadelen van ETF’s:

 • Geen actieve fondsmanager die de beleggingen beheert
 • Minder geschikt voor beleggers die graag willen dat er actief beheerd wordt

Traditionele beleggingsfondsen

Een traditioneel beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsmanager. De fondsmanager bepaalt welke aandelen of obligaties er in het fonds worden opgenomen en beheert de beleggingen actief. Een traditioneel beleggingsfonds is vaak duurder dan een ETF omdat er een actieve fondsmanager is die de beleggingen beheert.

Voordelen van traditionele beleggingsfondsen:

 • Actief beheer door fondsmanager
 • Geschikt voor beleggers die graag willen dat er actief beheerd wordt

Nadelen van traditionele beleggingsfondsen:

 • Hogere kosten
 • Minder transparantie

In conclusie, ETF’s en traditionele beleggingsfondsen hebben beide voor- en nadelen. Het is belangrijk om te kijken welke beleggingsvorm het beste bij jouw beleggingsdoelen en -strategie past.

In dit artikel hebben we uitgelegd wat ETF beleggen is en hoe het werkt. We hebben ook de voordelen en nadelen van ETF beleggen besproken. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste punten en advies over of ETF beleggen geschikt is voor jou.

Belangrijkste punten:

 • ETF’s zijn beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden.
 • ETF’s zijn goedkoper dan traditionele beleggingsfondsen omdat ze passief beheerd worden.
 • ETF’s bieden diversificatie omdat ze beleggen in een breed scala aan effecten.
 • ETF’s zijn transparant omdat de samenstelling van het fonds openbaar is.

Advies:

 • ETF beleggen kan geschikt zijn voor jou als je op zoek bent naar een goedkope en eenvoudige manier om te beleggen.
 • Als je wilt beginnen met ETF beleggen, moet je letten op de kosten, de spreiding van het fonds en de samenstelling van het fonds.
 • ETF beleggen is niet geschikt voor iedereen. Als je meer wilt weten over beleggen, is het verstandig om je goed te laten informeren voordat je begint.

ETF beleggen kan een goede keuze zijn voor mensen die willen beleggen, maar niet veel tijd of kennis hebben. Het is belangrijk om goed te letten op de kosten en de samenstelling van het fonds voordat je begint met beleggen. Als je twijfelt of ETF beleggen geschikt is voor jou, is het verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur.

ETF Beleggen Wat is dat?
Definitie Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het is een mandje van aandelen, obligaties of andere effecten die de prestaties van een bepaalde index volgen.
Voordelen – Lage kosten
– Diversificatie
– Liquiditeit
– Transparantie
Nadelen – Geen actief beheer
– Mogelijke tracking error
– Risico van concentratie
Voor wie ETF’s zijn geschikt voor beleggers die willen profiteren van de groei van de markt, zonder zich bezig te houden met individuele aandelen. Het is ook geschikt voor beleggers die willen diversifiëren en hun risico willen spreiden.
Voorbeelden – iShares Core S&P 500 ETF
– Vanguard Total Stock Market ETF
– SPDR Gold Shares ETF
[X]