Beleggen met belastingvoordeel: slim en voordelig investeren

Beleggen met belastingvoordeel betekent dat je geld investeert in een beleggingsproduct waarbij je belastingvoordeel krijgt. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in een pensioenfonds of een lijfrenteverzekering. Het doel van beleggen met belastingvoordeel is om op lange termijn meer rendement te behalen en tegelijkertijd minder belasting te betalen.

Het belastingvoordeel bij beleggen met belastingvoordeel kan op verschillende manieren worden verkregen. Zo kun je bijvoorbeeld belastingvoordeel krijgen door gebruik te maken van de jaarruimte of reserveringsruimte. Dit zijn fiscale regelingen die ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen over het geld dat je investeert in een pensioenfonds of lijfrenteverzekering.

Een ander voordeel van beleggen met belastingvoordeel is dat het kan zorgen voor een hoger netto rendement. Dit komt doordat je minder belasting betaalt over het geld dat je investeert. Hierdoor blijft er meer geld over om te beleggen, wat op lange termijn kan zorgen voor een hoger rendement.

Het is wel belangrijk om te weten dat beleggen met belastingvoordeel niet zonder risico’s is. Zo kan de waarde van je beleggingen fluctueren en is het mogelijk dat je minder terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren voordat je gaat beleggen met belastingvoordeel.

Beleggen met belastingvoordeel kan via een lijfrenteverzekering of via de fiscale beleggingsinstelling (FBI).

Soorten beleggingen met belastingvoordeel

Als je geld wilt beleggen, zijn er verschillende opties waarbij je belastingvoordeel kunt krijgen. Hieronder bespreken we vier soorten beleggingen met belastingvoordeel.

Pensioensparen

Pensioensparen is een manier om te sparen voor je pensioen. Je kunt jaarlijks een bedrag opzijzetten op een speciale pensioenspaarrekening. Het geld dat je hierop stort, kun je van je belastbaar inkomen aftrekken. Hierdoor betaal je minder belasting en houd je meer geld over om te sparen.

Beleggen in durfkapitaal

Beleggen in durfkapitaal betekent dat je investeert in startende bedrijven. Deze bedrijven hebben vaak nog weinig financiële middelen, maar hebben wel veel potentie om te groeien. Als je in durfkapitaal belegt, kun je een belastingvoordeel krijgen van 45% van het geïnvesteerde bedrag.

Groen beleggen

Groen beleggen is een manier om te investeren in duurzame projecten. Als je in groen belegt, kun je een belastingvoordeel krijgen van 0,7% over het geïnvesteerde bedrag. Daarnaast hoef je geen belasting te betalen over de behaalde winst.

Lijfrenteverzekeringen

Een lijfrenteverzekering is een verzekering waarmee je spaart voor je pensioen. Je kunt jaarlijks een bedrag opzijzetten op een speciale lijfrenterekening. Het geld dat je hierop stort, kun je van je belastbaar inkomen aftrekken. Hierdoor betaal je minder belasting en houd je meer geld over om te sparen.

 • In 2020 hebben ruim 1,4 miljoen Nederlanders gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te beleggen met belastingvoordeel via de zogenaamde ‘groene beleggingen’.
 • Het totale bedrag dat in 2020 in groene beleggingen is gestoken, bedraagt ruim 5,5 miljard euro.
 • Beleggen met belastingvoordeel kan ook via de zogenaamde ‘fiscale beleggingsinstellingen’ (FBI’s). In 2019 waren er 74 FBI’s actief in Nederland.
 • Het totale vermogen van FBI’s bedroeg in 2019 ruim 16,5 miljard euro.
 • Beleggen met belastingvoordeel kan ook via de ‘venture capital’ regeling. In 2019 werd er via deze regeling ruim 1,2 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse start-ups.
 • In 2021 is de vrijstelling voor groene beleggingen verhoogd van 58.539 euro naar 62.833 euro per persoon.
 • Beleggen met belastingvoordeel kan ook via de ‘maatschappelijke beleggingen’ regeling. In 2019 werd er via deze regeling ruim 1,8 miljard euro geïnvesteerd in maatschappelijke projecten.
 • Het belastingvoordeel bij groene beleggingen bedraagt in 2021 maximaal 0,7% van het vrijgestelde bedrag.
 • Het belastingvoordeel bij FBI’s bedraagt in 2021 maximaal 15% van het behaalde rendement.
 • Het belastingvoordeel bij venture capital investeringen bedraagt in 2021 maximaal 40% van het geïnvesteerde bedrag.

Voordelen van beleggen met belastingvoordeel

Beleggen kan een slimme manier zijn om je geld te laten groeien. Maar wist je dat beleggen met belastingvoordeel nog voordeliger kan zijn? Hieronder vind je een aantal voordelen van beleggen met belastingvoordeel:

 • Belastingvoordeel: Door te beleggen met belastingvoordeel kun je profiteren van belastingvoordelen. Zo kun je bijvoorbeeld belastingvrij beleggen in een beleggingsfonds of pensioenfonds. Dit kan je een flinke besparing opleveren op je belastingaangifte.

 • Hoger rendement: Beleggen met belastingvoordeel kan ook zorgen voor een hoger rendement. Doordat je minder belasting betaalt, houd je meer geld over om te beleggen. Hierdoor kun je meer rendement behalen en je vermogen sneller laten groeien.

 • Duurzaamheid: Beleggen met belastingvoordeel kan ook bijdragen aan een duurzame toekomst. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in duurzame fondsen of bedrijven die zich inzetten voor een beter milieu. Op deze manier draag je bij aan een betere wereld en kun je tegelijkertijd profiteren van belastingvoordeel.

Kortom, beleggen met belastingvoordeel kan een slimme keuze zijn. Het kan zorgen voor belastingvoordeel, een hoger rendement en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Beleggen met belastingvoordeel

Nadelen van beleggen met belastingvoordeel

Beleggen met belastingvoordeel kan aantrekkelijk lijken, maar er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder staan de belangrijkste nadelen op een rijtje:

 • Beperkte flexibiliteit: Als je belegt met belastingvoordeel, moet je het geld voor een langere tijd vastzetten. Het kan lastig zijn om het geld eerder op te nemen als je het toch nodig hebt.
 • Rendement kan tegenvallen: Het rendement van beleggen met belastingvoordeel is niet gegarandeerd. Het kan tegenvallen en je kunt zelfs geld verliezen.
 • Risico’s: beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Ook als je belegt met belastingvoordeel, loop je het risico dat je geld verliest.

Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen van beleggen met belastingvoordeel voordat je een beslissing maakt. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en dat je begrijpt wat de risico’s zijn voordat je begint met beleggen.

Pensioensparen: Wat is het en waarom zou je het doen?

Pensioensparen is een manier om geld opzij te zetten voor je pensioen. Het is belangrijk om te sparen voor je pensioen, omdat je later misschien niet meer kunt werken en dan toch genoeg geld wilt hebben om van te leven. Hieronder vind je meer informatie over pensioensparen:

 • Definitie van pensioensparen: Pensioensparen is een manier om geld opzij te zetten voor je pensioen. Je kunt bijvoorbeeld elke maand een bedrag storten op een pensioenspaarrekening. Het geld dat je op deze rekening zet, wordt belegd. Hierdoor kan het geld groeien en heb je later meer geld voor je pensioen.

 • Belastingvoordeel bij pensioensparen: Als je geld opzij zet voor je pensioen, kun je daar belastingvoordeel bij krijgen. Dit komt doordat de overheid het belangrijk vindt dat mensen sparen voor hun pensioen. Daarom kun je een deel van het geld dat je opzij zet aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder belasting.

 • Soorten pensioenspaarrekeningen: Er zijn verschillende soorten pensioenspaarrekeningen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bankspaarrekening of een beleggingsrekening. Bij een bankspaarrekening krijg je meestal een vaste rente. Bij een beleggingsrekening wordt het geld dat je opzij zet belegd in bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Hierdoor kan het rendement hoger zijn, maar het risico ook groter.

Het is dus verstandig om te sparen voor je pensioen. Door het belastingvoordeel en de mogelijkheid om te beleggen, kan pensioensparen een goede manier zijn om dit te doen.

Beleggen in durfkapitaal: wat is het en wat zijn de risico’s en voordelen?

Beleggen in durfkapitaal betekent dat je investeert in jonge, innovatieve bedrijven die nog niet op de beurs genoteerd staan. Deze bedrijven hebben vaak veel potentieel, maar ook meer risico dan gevestigde bedrijven. Het doel van beleggen in durfkapitaal is om een hoog rendement te behalen op de lange termijn.

Een belangrijk voordeel van beleggen in durfkapitaal is het belastingvoordeel. In Nederland kun je namelijk een deel van je investering aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dit kan oplopen tot wel 40% van je investering.

Maar beleggen in durfkapitaal brengt ook risico’s met zich mee. Omdat deze bedrijven nog in de beginfase zitten, is er een grotere kans dat ze failliet gaan. Dit kan betekenen dat je je hele investering kwijtraakt. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je investeert en je risico’s te spreiden over meerdere bedrijven.

Het rendement van beleggen in durfkapitaal kan erg hoog zijn, maar het kan ook tegenvallen. Het is daarom belangrijk om een lange termijn visie te hebben en niet te snel te willen verkopen. Beleggen in durfkapitaal is dus niet voor iedereen geschikt, maar kan wel een interessante optie zijn voor wie bereid is om risico te nemen en goed onderzoek te doen.

Beleggen voor belastingvoordeel

Groen beleggen: Investeren in een duurzame toekomst

Groen beleggen is een manier om te investeren in bedrijven en projecten die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Het gaat hierbij om investeringen in bijvoorbeeld wind- en zonne-energie, biologische landbouw en duurzame bouwprojecten. Door te beleggen in groene projecten draag je bij aan een beter milieu en een duurzamere wereld. Maar groen beleggen heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, het kan ook financieel aantrekkelijk zijn.

Een belangrijk voordeel van groen beleggen is het belastingvoordeel dat hiermee gepaard gaat. Als je investeert in een groen fonds, kun je namelijk in aanmerking komen voor een extra belastingkorting van 0,7%. Dit kan oplopen tot een korting van maximaal € 280 per jaar. Daarnaast zijn de opbrengsten van groene beleggingen vrijgesteld van belasting in box 3.

Maar hoe zit het met het rendement van groene beleggingen? Uit onderzoek blijkt dat duurzame beleggingen op de lange termijn vergelijkbare of zelfs betere rendementen kunnen opleveren dan traditionele beleggingen. Dit komt doordat duurzame bedrijven vaak beter presteren op het gebied van innovatie, efficiëntie en kostenbesparing. Bovendien wordt duurzaamheid steeds belangrijker voor consumenten en investeerders, waardoor de vraag naar groene producten en diensten toeneemt.

Kortom, groen beleggen is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook financieel aantrekkelijk zijn. Door te investeren in duurzame bedrijven en projecten draag je bij aan een betere wereld én kun je profiteren van belastingvoordeel en een potentieel goed rendement.

Lijfrenteverzekeringen: Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?

Lijfrenteverzekeringen zijn een soort verzekering die je afsluit om een aanvullend pensioen op te bouwen. Het is een manier om te sparen voor later, zodat je na je pensioen een extra inkomen hebt. Er zijn verschillende soorten lijfrenteverzekeringen, zoals een tijdelijke lijfrente, een levenslange lijfrente en een direct ingaande lijfrente.

Een belangrijk voordeel van een lijfrenteverzekering is het belastingvoordeel. Als je geld opzij zet voor een lijfrenteverzekering, dan mag je dat bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder belasting en houd je meer geld over om te sparen.

Er zijn wel regels verbonden aan lijfrenteverzekeringen. Zo mag je niet zomaar al het geld opnemen wanneer je met pensioen gaat. Je moet het bedrag in termijnen laten uitkeren. Ook moet je rekening houden met de hoogte van de premie die je mag aftrekken van je belasting.

Kortom, lijfrenteverzekeringen zijn een belangrijk middel om te sparen voor later en een extra inkomen op te bouwen na je pensioen. Het belastingvoordeel maakt het extra aantrekkelijk, maar het is wel belangrijk om je goed te laten informeren over de regels en voorwaarden.

“Beleggen met belastingvoordeel is een slimme manier om je vermogen te laten groeien en tegelijkertijd te profiteren van fiscale voordelen.”

Beleggen met belastingvoordeel kan een slimme manier zijn om je geld te investeren. Door te kiezen voor bepaalde beleggingsvormen, kun je namelijk profiteren van belastingvoordeel. Maar waar moet je op letten bij het beleggen met belastingvoordeel? Hieronder geven we je een aantal tips:

 • Bepaal je doelstellingen: voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om je doelstellingen te bepalen. Wil je bijvoorbeeld sparen voor je pensioen of juist voor een grote aankoop op de korte termijn? Door je doelstellingen helder te hebben, kun je beter bepalen welke beleggingsvorm het beste bij jou past.

 • Kies de juiste beleggingsvorm: er zijn verschillende vormen van beleggen met belastingvoordeel, zoals pensioensparen, beleggen in durfkapitaal, groen beleggen en lijfrenteverzekeringen. Het is belangrijk om te kijken welke vorm het beste bij jouw doelstellingen past en welke risico’s je bereid bent te nemen.

 • Spreid je risico’s: bij beleggen is het altijd belangrijk om je risico’s te spreiden. Dit betekent dat je niet al je geld in één beleggingsvorm steekt, maar dit verdeelt over meerdere vormen. Zo verklein je het risico dat je al je geld verliest.

 • Houd rekening met kosten: bij beleggen komen vaak kosten kijken, zoals transactiekosten en beheerkosten. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je overweging en te kijken welke beleggingsvorm het meest voordelig is op de lange termijn.

Met deze tips kun je een weloverwogen keuze maken bij het beleggen met belastingvoordeel. Vergeet niet dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat het belangrijk is om je goed te laten informeren voordat je begint met beleggen.

[X]