Duurzaam beleggen voor pensioen: investeer in een groene toekomst

Duurzaam beleggen voor je pensioen is een investeringsstrategie die zich richt op het behalen van financiële rendementen op een manier die rekening houdt met sociale, milieu- en governancefactoren. Het is een manier om je geld te laten groeien terwijl je ook bijdraagt aan een betere wereld. In dit artikel zullen we de voordelen en nadelen van duurzaam beleggen voor je pensioen bespreken, tips geven over hoe je duurzaam kunt beleggen en enkele voorbeelden van duurzame beleggingsfondsen bespreken.

Voordelen van duurzaam beleggen voor je pensioen

Een van de belangrijkste voordelen van duurzaam beleggen voor je pensioen is dat het je de mogelijkheid geeft om je geld te investeren op een manier die overeenkomt met je persoonlijke waarden. Door te beleggen in bedrijven die bijdragen aan een betere wereld, kun je je geld laten groeien en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.

In 2016 werd duurzaam beleggen voor pensioenfondsen verplicht gesteld door de Nederlandse overheid.

Een ander voordeel van duurzaam beleggen is dat het kan helpen om risico’s te verminderen. Bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid hebben vaak een betere reputatie en lopen minder risico om betrokken te raken bij schandalen of juridische problemen. Dit kan resulteren in een betere financiële prestatie op lange termijn.

Daarnaast kan duurzaam beleggen leiden tot een betere financiële prestatie op lange termijn. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid op de lange termijn beter presteren dan bedrijven die dit niet doen. Dit komt omdat deze bedrijven vaak innovatiever zijn en beter in staat zijn om zich aan te passen aan veranderingen in de markt.

Duurzaam beleggen voor pensioen wordt steeds populairder onder Nederlandse beleggers, met een groei van 60% in 2020 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Als je overweegt om duurzaam te beleggen voor je pensioen, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

  • Doe onderzoek naar bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid en kies bedrijven die passen bij je persoonlijke waarden.
  • Investeer in duurzame beleggingsfondsen of ETF’s die zich richten op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  • Houd rekening met de kosten van duurzame beleggingen en vergelijk deze met traditionele beleggingen.
  • Overweeg om te diversifiëren over verschillende beleggingscategorieën en regio’s om risico’s te verminderen.
  • Raadpleeg een financieel adviseur die gespecialiseerd is in duurzame beleggingen om je te helpen bij het ontwikkelen van een beleggingsstrategie die past bij je persoonlijke doelen en risicobereidheid.

Voorbeelden van duurzame beleggingsfondsen

Er zijn veel duurzame beleggingsfondsen beschikbaar voor beleggers die geïnteresseerd zijn in duurzaam beleggen voor hun pensioen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Triodos Sustainable Equity Fund: Dit fonds investeert in bedrijven die bijdragen aan een duurzamere wereld, zoals hernieuwbare energie, duurzame voeding en gezondheidszorg.
  • NN Duurzaam Aandelen Fonds: Dit fonds investeert in bedrijven die voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria op het gebied van milieu, sociaal beleid en governance.
  • RobecoSAM Sustainable Water Fund: Dit fonds investeert in bedrijven die zich bezighouden met waterbeheer en waterzuivering.
  • ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds: Dit fonds investeert in bedrijven die zijn opgenomen in de MSCI World Index en die voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria.

Duurzaam beleggen voor pensioen

Duurzaam beleggen versus traditioneel beleggen

Duurzaam beleggen verschilt van traditioneel beleggen doordat het zich richt op het behalen van financiële rendementen op een manier die rekening houdt met sociale, milieu- en governancefactoren. Traditioneel beleggen richt zich voornamelijk op het behalen van financiële rendementen zonder rekening te houden met deze factoren.

“Duurzaam beleggen voor pensioen is niet alleen goed voor de toekomst van onze planeet, maar ook voor de toekomst van ons pensioen.”

Een ander verschil is dat duurzame beleggingen vaak minder liquide zijn en meer risico met zich meebrengen dan traditionele beleggingen. Dit kan resulteren in een lager rendement op korte termijn, maar kan op lange termijn resulteren in een hoger rendement.
Daarnaast zijn duurzame beleggingen vaak gericht op de lange termijn en zijn ze minder gevoelig voor fluctuaties op de korte termijn. Dit kan resulteren in een stabielere portefeuille en minder stress voor de belegger.

Het belang van diversificatie

Een van de belangrijkste principes van beleggen is diversificatie. Dit betekent dat je je geld verdeelt over verschillende beleggingen om risico’s te verminderen. Dit is vooral belangrijk als het gaat om duurzaam beleggen voor je pensioen.

Het is belangrijk om te diversifiëren over verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties en vastgoed, om risico’s te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om te diversifiëren over verschillende regio’s om het risico van politieke en economische onrust te verminderen.

Duurzaam beleggen en de SDG’s

De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn 17 doelen die zijn ontworpen om de wereld te transformeren tegen 2030. Duurzaam beleggen kan een belangrijke rol spelen bij het bereiken van deze doelen.

Impactbeleggen is een investeringsstrategie die zich richt op het behalen van financiële rendementen op een manier die een positieve sociale of milieu-impact heeft. Het is een meer gerichte vorm van duurzaam beleggen.

Impactbeleggen kan een krachtig hulpmiddel zijn om positieve veranderingen in de wereld teweeg te brengen. Door te beleggen in bedrijven die een positieve impact hebben op de samenleving en het milieu, kunnen beleggers bijdragen aan een betere toekomst voor iedereen.

Duurzaam beleggen voor je pensioen is een investeringsstrategie die zich richt op het behalen van financiële rendementen op een manier die rekening houdt met sociale, milieu- en governancefactoren. Het kan helpen om risico’s te verminderen, kan leiden tot een betere financiële prestatie op lange termijn en geeft beleggers de mogelijkheid om hun geld te investeren op een manier die overeenkomt met hun persoonlijke waarden.

[X]