Vrijstelling voor groene beleggingen in 2023: duurzaam én voordelig beleggen

Heb je wel eens gehoord van groene beleggingen? Dit zijn beleggingen in duurzame projecten, zoals windmolens of zonnepanelen. Het goede nieuws is dat je over deze beleggingen geen belasting hoeft te betalen! Dit heet de vrijstelling voor groene beleggingen. Maar let op, vanaf 2023 gaat er iets veranderen. Dan wordt de vrijstelling namelijk verlaagd van 0,7% naar 0,6%. Dat lijkt misschien niet veel, maar het kan wel invloed hebben op jouw beleggingen. Daarom is het belangrijk om te weten over de vrijstelling voor groene beleggingen en de veranderingen die eraan komen in 2023. Zo kun je goed geïnformeerd blijven en de beste keuzes maken voor jouw beleggingen.

“De vrijstelling voor groene beleggingen in 2023 is een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst en stimuleert investeringen in groene projecten.”

Wat zijn groene beleggingen?

Groene beleggingen zijn investeringen in bedrijven, projecten of fondsen die bijdragen aan een duurzame en milieuvriendelijke toekomst. Het gaat hierbij om investeringen die niet alleen gericht zijn op financieel rendement, maar ook op het verminderen van de impact op het milieu. Groene beleggingen kunnen bijvoorbeeld worden gedaan in bedrijven die zich bezighouden met duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie. Ook kunnen beleggingen worden gedaan in bedrijven die zich richten op het verminderen van afval en het hergebruiken van grondstoffen. Daarnaast zijn er groene beleggingsfondsen die investeren in een mix van duurzame bedrijven en projecten. Het doel van groene beleggingen is om bij te dragen aan een betere toekomst voor mens en milieu, terwijl er tegelijkertijd financieel rendement wordt behaald.

In 2023 wordt er vrijstelling verleend voor groene beleggingen.

De voordelen van groene beleggingen

Groene beleggingen zijn investeringen in bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en het milieu. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan deze vorm van beleggen, waaronder:

 • Milieuvriendelijkheid: Groene beleggingen dragen bij aan een beter milieu en een duurzame toekomst. Bedrijven die zich richten op duurzaamheid werken aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het bevorderen van milieuvriendelijke praktijken.

 • Fiscale voordelen: In sommige landen biedt de overheid fiscale voordelen aan beleggers die investeren in groene projecten. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van belastingvoordelen of subsidies zijn.

 • Sociale verantwoordelijkheid: Door te beleggen in groene projecten draag je bij aan een betere wereld en toon je sociale verantwoordelijkheid. Je investeert in bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en het welzijn van mens en milieu.

Groene beleggingen zijn dus niet alleen goed voor het milieu, maar bieden ook financiële voordelen en dragen bij aan een betere wereld. Door te investeren in groene projecten kun je dus niet alleen geld verdienen, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst.

 • In 2023 wordt de vrijstelling voor groene beleggingen verhoogd naar €59.477.
 • Deze vrijstelling geldt voor de vermogensrendementsheffing in box 3.
 • De vrijstelling is bedoeld om duurzame investeringen te stimuleren.
 • Het totale bedrag aan groene beleggingen in Nederland groeit jaarlijks.
 • In 2022 was de vrijstelling voor groene beleggingen €58.539.
 • De vrijstelling geldt alleen voor beleggingen in groene fondsen die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria.
 • Het aantal groene beleggingsfondsen in Nederland neemt toe.
 • De vrijstelling voor groene beleggingen is onderdeel van het belastingplan voor 2023.
 • De vrijstelling is een stimulans voor particulieren om te investeren in duurzame projecten.

Vrijstelling voor groene beleggingen in 2023

De vrijstelling voor groene beleggingen in 2023

Vanaf 2023 komt er een nieuwe vrijstelling voor groene beleggingen. Maar wat houdt deze vrijstelling precies in? hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste punten:

 • De vrijstelling geldt voor beleggingen in groene projecten, zoals windmolenparken en zonnepanelen.
 • Het doel van de vrijstelling is om duurzame investeringen te stimuleren en zo bij te dragen aan een beter milieu.
 • De vrijstelling geldt alleen voor particulieren, niet voor bedrijven.
 • Het maximale bedrag dat je mag investeren en waarvoor je vrijstelling krijgt, is €58.539.
 • Over het bedrag dat je investeert en waarvoor je vrijstelling krijgt, hoef je geen belasting te betalen.
 • De vrijstelling geldt voor een periode van 5 jaar.

Kortom, als je als particulier investeert in groene projecten, kun je vanaf 2023 profiteren van een belastingvrijstelling tot een bedrag van €58.539. Zo draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar kun je ook nog eens belasting besparen.

Vanaf 2023 wordt de vrijstelling voor groene beleggingen verhoogd van €58.539 naar €64.423 per belastingplichtige.

Hoe maak je gebruik van de vrijstelling?

Als je in aanmerking wilt komen voor een vrijstelling, zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld in Nederland wonen en een bepaalde leeftijd hebben. Daarnaast moet je ook aan bepaalde inkomensvoorwaarden voldoen. Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je een aanvraag indienen voor de vrijstelling.

Om een aanvraag in te dienen, kun je contact opnemen met de Belastingdienst. Zij zullen je vervolgens vragen om bepaalde documenten op te sturen, zoals een kopie van je identiteitsbewijs en een bewijs van je inkomen. Het is belangrijk om deze documenten op tijd op te sturen, zodat je aanvraag snel kan worden verwerkt.

Als je aanvraag is goedgekeurd, hoef je geen belasting te betalen over een bepaald bedrag. Dit kan een flinke besparing opleveren. Het is daarom zeker de moeite waard om te kijken of je in aanmerking komt voor de vrijstelling.

Risico’s van groene beleggingen

Groene beleggingen zijn investeringen in bedrijven die zich richten op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Hoewel deze beleggingen aantrekkelijk kunnen zijn vanwege hun positieve impact op het milieu, zijn er ook risico’s aan verbonden. Hieronder staan enkele van de belangrijkste risico’s van groene beleggingen:

 • Markt- en liquiditeitsrisico’s: Groene beleggingen zijn vaak afhankelijk van overheidsbeleid en subsidies. Veranderingen in deze beleidsmaatregelen kunnen de waarde van de beleggingen beïnvloeden. Daarnaast zijn groene beleggingen soms minder liquide dan traditionele beleggingen, wat betekent dat het moeilijker kan zijn om ze te verkopen.

 • Duurzaamheidsrisico’s: Hoewel groene beleggingen gericht zijn op duurzaamheid, is het niet altijd gegarandeerd dat de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd ook daadwerkelijk duurzaam zijn. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe duurzaam een bedrijf is voordat erin wordt geïnvesteerd.

 • Inflatie- en renterisico’s: Groene beleggingen zijn niet immuun voor inflatie en renteschommelingen. Als de inflatie stijgt of de rente daalt, kan dit de waarde van groene beleggingen beïnvloeden.

Het is belangrijk om deze risico’s te begrijpen voordat er wordt geïnvesteerd in groene beleggingen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat het belangrijk is om een goed gediversifieerde portefeuille te hebben.

Duurzaam beleggen belastingvrijstelling 2023

Alternatieven voor groene beleggingen

Als je geïnteresseerd bent in duurzame beleggingen, maar niet zeker weet of groene beleggingen de juiste keuze voor jou zijn, zijn er nog andere opties om te overwegen. Een alternatief voor groene beleggingen zijn andere duurzame beleggingen, zoals investeringen in bedrijven die zich richten op sociale verantwoordelijkheid en ethisch ondernemen. Deze bedrijven streven ernaar om positieve veranderingen in de wereld te brengen en hun impact op het milieu te minimaliseren.

Een andere optie zijn traditionele beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Hoewel deze niet specifiek gericht zijn op duurzaamheid, kun je nog steeds investeren in bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door te investeren in deze bedrijven, kun je indirect bijdragen aan een betere wereld.

Als je niet geïnteresseerd bent in beleggen, kun je ook overwegen om je geld op een spaarrekening te zetten. Hoewel de rente op spaarrekeningen momenteel laag is, is het een veilige manier om je geld te bewaren en te sparen voor de toekomst. Het is belangrijk om te onthouden dat elke financiële beslissing die je maakt, zowel voor jou als voor de wereld om je heen gevolgen heeft. Het is aan jou om te beslissen welke optie het beste bij jouw waarden en doelen past.

Tips voor het beleggen in groene beleggingen

Als je geïnteresseerd bent in beleggen in groene beleggingen, zijn er een aantal belangrijke tips die je moet overwegen voordat je begint. Ten eerste is het belangrijk om de aanbieder van de beleggingen grondig te onderzoeken. Zorg ervoor dat ze een goede reputatie hebben en dat hun beleggingen echt groen zijn. Ten tweede is het verstandig om je beleggingen te spreiden over verschillende groene beleggingen. Dit vermindert het risico en vergroot de kans op rendement. Ten derde is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. Groene beleggingen kunnen soms duurder zijn dan traditionele beleggingen, dus zorg ervoor dat je de kosten begrijpt voordat je investeert. Door deze tips te volgen, kun je op een verantwoorde manier beleggen in groene beleggingen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

In dit onderzoek hebben we gekeken naar groene beleggingen en de vrijstelling die vanaf 2023 geldt voor deze beleggingen. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste punten en ons advies voor beleggers die geïnteresseerd zijn in groene beleggingen en de vrijstelling in 2023:

 • Groene beleggingen zijn beleggingen in duurzame projecten, zoals windmolenparken en zonnepanelen.
 • Vanaf 2023 geldt er een vrijstelling voor groene beleggingen, wat betekent dat beleggers geen belasting hoeven te betalen over de eerste €57.845,- die ze in groene beleggingen investeren.
 • Het is belangrijk om te kijken naar de duurzaamheid van het project waarin je investeert. Niet alle groene beleggingen zijn even duurzaam en sommige projecten zijn zelfs controversieel.
 • Beleggen in groene projecten kan een goed rendement opleveren, maar het is belangrijk om te beseffen dat het ook risico’s met zich meebrengt. Het is daarom verstandig om niet al je geld in groene beleggingen te investeren, maar een deel van je portfolio te reserveren voor deze beleggingen.
 • Ons advies voor beleggers die geïnteresseerd zijn in groene beleggingen en de vrijstelling in 2023 is om goed onderzoek te doen naar de duurzaamheid van het project en het risico dat het met zich meebrengt. Investeer daarnaast niet meer dan je kunt missen en spreid je beleggingen over verschillende projecten en sectoren.

Kortom, groene beleggingen kunnen een interessante optie zijn voor beleggers die duurzaamheid belangrijk vinden en willen profiteren van de vrijstelling in 2023. Het is echter belangrijk om goed onderzoek te doen en niet meer te investeren dan je kunt missen.

[X]