Alternatieve vormen van beleggen: wat zijn ze en waarom zou je ervoor kiezen?

Beleggen in de traditionele zin van het woord houdt in dat je geld investeert in aandelen, obligaties of vastgoed met als doel om in de toekomst winst te maken. Maar er zijn ook alternatieve vormen van beleggen die steeds populairder worden. In dit artikel gaan we dieper in op wat alternatieve beleggingen zijn en waarom je zou kunnen kiezen voor deze vorm van beleggen.

Wat zijn alternatieve vormen van beleggen?

Alternatieve beleggingen zijn elke vorm van belegging die afwijkt van de traditionele aandelen- en obligatiemarkten. Deze beleggingen zijn vaak minder toegankelijk en minder liquide dan traditionele beleggingen, maar kunnen een hoger potentieel rendement bieden en kunnen bescherming bieden tegen de volatiliteit van de aandelenmarkt.

Enkele voorbeelden van alternatieve beleggingen zijn:

  • Vastgoedbeleggingen: Beleggen in onroerend goed kan een goede manier zijn om inkomsten te genereren en je geld te laten groeien. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van onroerend goed om te verhuren of door het beleggen in vastgoedfondsen.
  • Grondstoffen: Grondstoffen zoals goud, zilver, olie en landbouwproducten kunnen bescherming bieden tegen inflatie en kunnen een alternatief zijn voor traditionele beleggingen in aandelen en obligaties.
  • Private equity: Beleggen in private equity houdt in dat je investeert in niet-beursgenoteerde bedrijven. Dit kan leiden tot hogere rendementen, maar kan ook risicovoller zijn dan traditionele beleggingen.
  • Hedgefondsen: Hedgefondsen zijn beleggingsfondsen die actief beheerd worden en proberen te profiteren van zowel stijgende als dalende markten. Deze fondsen kunnen hogere rendementen opleveren dan traditionele beleggingen, maar zijn ook vaak complexer en riskanter.
  • Cryptocurrencies: Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Hoewel deze beleggingen zeer volatiel zijn, kunnen ze ook een hoog potentieel rendement bieden.
bitcoin, cryptocurrency, crypto, alternatieve investeringen

Waarom zou je kiezen voor alternatieve beleggingen?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kunnen kiezen voor alternatieve beleggingen:

Diversificatie van je portefeuille

Diversificatie van je portefeuille is een belangrijke factor om in gedachten te houden bij het overwegen van alternatieve vormen van beleggen. Het idee achter diversificatie is om het risico van je portefeuille te spreiden door te investeren in verschillende soorten activa. Door dit te doen, kan het helpen om de impact van eventuele verliezen te verminderen en het potentiële rendement te verhogen.

Wanneer je alleen in traditionele aandelen en obligaties belegt, loop je het risico van een gebrek aan diversificatie in je portefeuille. Als bijvoorbeeld de aandelenmarkt een slechte periode doormaakt, kan dit je portefeuille in gevaar brengen, vooral als je een groot deel van je portefeuille in aandelen hebt belegd. Door te diversifiëren en alternatieve beleggingen aan je portefeuille toe te voegen, kan je het risico van een bepaalde activaklasse verminderen en tegelijkertijd de kans vergroten om te profiteren van andere beleggingen.

Bij het overwegen van alternatieve beleggingen, is het belangrijk om te onthouden dat elke activaklasse zijn eigen risico’s en rendement heeft. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s en rendement en om te beslissen welke activa het beste bij je doelen passen.

Het is ook belangrijk om een evenwicht te vinden tussen verschillende soorten activa in je portefeuille. Als je te veel van je portefeuille in één activaklasse investeert, kan dit het risico vergroten. Aan de andere kant, als je te veel diversificeert, kan dit het potentieel rendement verminderen. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen deze twee factoren en om een portefeuille samen te stellen die past bij je doelen en risicobereidheid.

Over het algemeen kan het toevoegen van alternatieve beleggingen aan je portefeuille helpen om de risico’s van traditionele beleggingen te verminderen en tegelijkertijd het potentieel rendement te verhogen. Door een gevarieerde portefeuille samen te stellen die past bij je doelen en risicobereidheid, kan je je kansen op financieel succes vergroten.

Potentieel hogere rendementen

Alternatieve beleggingen hebben vaak hogere potentiële rendementen dan traditionele beleggingen. Dit komt omdat deze markten minder efficiënt zijn en daardoor meer kansen bieden om te profiteren van marktimperfecties.

Bescherming tegen inflatie

Bescherming tegen inflatie is een andere factor om te overwegen bij het zoeken naar alternatieve vormen van beleggen. Inflatie is de stijging van de prijzen van goederen en diensten in een economie over een bepaalde periode. Inflatie kan van invloed zijn op de koopkracht van je geld en kan leiden tot een afname van de waarde van je beleggingen.

Traditionele beleggingen zoals aandelen en obligaties kunnen kwetsbaar zijn voor inflatie omdat hun waarde kan worden aangetast als de inflatie toeneemt. Bijvoorbeeld, als je aandelen bezit in een bedrijf dat hogere productiekosten heeft door inflatie, kan dit leiden tot lagere winstcijfers en een daling van de aandelenkoers.

Alternatieve beleggingen zoals grondstoffen, onroerend goed en inflatiegebonden obligaties, kunnen een goede bescherming bieden tegen inflatie. Grondstoffen, zoals goud en zilver, zijn tastbare activa die hun waarde kunnen behouden tijdens periodes van inflatie. Onroerend goed, zoals commerciële vastgoedbeleggingen, kan ook een effectieve bescherming tegen inflatie bieden omdat het huurinkomsten kan opleveren die stijgen met de inflatie.

Inflatiegebonden obligaties, ook wel bekend als TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities), zijn obligaties waarvan de rente is gekoppeld aan de inflatie. Wanneer de inflatie stijgt, stijgt de rente op de obligatie, waardoor de belegger wordt beschermd tegen de impact van inflatie op hun belegging.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke belegging zijn eigen risico’s heeft en dat er geen garantie is voor winst. Het is belangrijk om je onderzoek te doen en je bewust te zijn van de risico’s en voordelen van elke belegging voordat je besluit om te investeren.

Over het algemeen kunnen alternatieve beleggingen een goede bescherming bieden tegen inflatie en kunnen ze helpen om het risico van traditionele beleggingen te verminderen. Door te diversifiëren en te investeren in verschillende soorten activa, kan je je portefeuille beschermen tegen de negatieve impact van inflatie en je kansen op financieel succes vergroten.

Interesse in een specifiek gebied

Een van de belangrijkste voordelen van alternatieve beleggingen is dat ze een breed scala aan beleggingsmogelijkheden bieden in verschillende sectoren en markten. Als je geïnteresseerd bent in een specifiek gebied, zoals kunst, wijn, duurzame energie of vastgoed, dan zijn er waarschijnlijk alternatieve beleggingsmogelijkheden beschikbaar die passen bij jouw interesses en voorkeuren.

  • Kunstbeleggingen: Kunst is een alternatieve beleggingscategorie die in populariteit is toegenomen. Kunst kan worden gezien als een tastbare, culturele investering die in waarde kan stijgen naarmate de tijd verstrijkt. Kunstwerken kunnen worden gekocht als investeringen, en sommige beleggers hebben een groot deel van hun portefeuille in kunst geïnvesteerd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat kunstwerken zeer subjectief van aard zijn en dat hun waarde kan fluctueren op basis van verschillende factoren, zoals trends in de kunstmarkt en de reputatie van de kunstenaar.
  • Wijnbeleggingen: Wijn kan ook worden gezien als een tastbare investering die in waarde kan stijgen naarmate de tijd verstrijkt. Sommige beleggers hebben geïnvesteerd in hoogwaardige wijnen van gerenommeerde producenten als onderdeel van hun portefeuille. Het is echter belangrijk om te onthouden dat wijn gevoelig is voor factoren zoals het weer, de reputatie van de producent en de vraag van consumenten, die allemaal van invloed kunnen zijn op de waarde van de wijn.
  • Duurzame energiebeleggingen: Duurzame energiebeleggingen zijn een ander voorbeeld van alternatieve beleggingen. Met de groeiende aandacht voor milieubewustzijn en de overgang naar duurzame energiebronnen, zijn er verschillende investeringsmogelijkheden beschikbaar in de sector. Dit kan onder meer betrekking hebben op beleggingen in zonne-energie, windenergie of biobrandstoffen.
  • Vastgoedbeleggingen: Vastgoedbeleggingen zijn ook een populaire alternatieve beleggingscategorie. Dit kan onder meer betrekking hebben op beleggingen in residentieel of commercieel onroerend goed. Het is belangrijk om op te merken dat vastgoedbeleggingen vaak minder liquide en minder toegankelijk zijn dan andere beleggingen, en daarom meer risico met zich meebrengen.

Waar moet je op letten bij het beleggen in alternatieve activa?

Beleggen in alternatieve activa kan zeker de moeite waard zijn, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Hier zijn enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:

Liquiditeit

Liquiditeit is een belangrijk aspect van beleggen, vooral voor beleggers die hun vermogen snel willen liquideren. Dit is waar alternatieve vormen van beleggen soms minder aantrekkelijk kunnen zijn dan traditionele beleggingen, omdat alternatieve beleggingen vaak minder liquide zijn. Hieronder bespreken we de belangrijkste zaken die u moet weten over liquiditeit bij alternatieve beleggingen.

Wat is liquiditeit?

Liquiditeit verwijst naar de mate waarin een activum snel en gemakkelijk kan worden gekocht of verkocht op de markt zonder dat dit invloed heeft op de prijs. Als een activum zeer liquide is, betekent dit dat het snel en gemakkelijk kan worden verhandeld zonder grote prijsschommelingen te veroorzaken. Aan de andere kant betekent een laag niveau van liquiditeit dat het moeilijker kan zijn om het activum snel te verkopen, en dat u mogelijk een lagere prijs moet accepteren om snel van het activum af te komen.

Liquiditeit van traditionele beleggingen

Bij traditionele beleggingen, zoals aandelen en obligaties, is de liquiditeit over het algemeen hoog. Deze activa worden op grote schaal verhandeld op publieke beurzen, en het is relatief eenvoudig om ze te kopen of verkopen wanneer u maar wilt. Hoewel er enige volatiliteit kan zijn op de korte termijn, is de liquiditeit van deze activa hoog genoeg dat u over het algemeen in staat zult zijn om ze snel te verkopen als u dat wilt.

Liquiditeit van alternatieve beleggingen

Bij alternatieve beleggingen is de liquiditeit over het algemeen lager. Dit komt omdat deze activa vaak niet op publieke beurzen worden verhandeld en niet zo gemakkelijk toegankelijk zijn. Sommige alternatieve beleggingen, zoals vastgoed en private equity, hebben een relatief laag liquiditeitsniveau omdat het vaak veel tijd en inspanning kost om ze te verkopen. Andere beleggingen, zoals cryptocurrency en sommige grondstoffen, kunnen zeer volatiel zijn en een laag liquiditeitsniveau hebben vanwege de beperkte vraag.

Het belang van liquiditeit bij alternatieve beleggingen

Hoewel een laag liquiditeitsniveau bij alternatieve beleggingen een risico kan vormen voor beleggers, kan het ook voordelen hebben. Omdat er minder vraag is naar deze activa, zijn de prijzen vaak minder volatiel dan bij traditionele beleggingen. Bovendien kunnen sommige alternatieve beleggingen, zoals vastgoed en private equity, een hoger rendement opleveren dan traditionele beleggingen op de lange termijn.

Desalniettemin is het belangrijk om rekening te houden met het liquiditeitsniveau van uw beleggingen, vooral als u van plan bent om uw vermogen snel te liquideren. Voor beleggers die snel toegang tot hun vermogen willen hebben, kunnen alternatieve beleggingen mogelijk minder geschikt zijn.

Expertise

Beleggen in alternatieve activa vereist vaak meer expertise dan traditionele beleggingen. Het is belangrijk om voldoende onderzoek te doen en te begrijpen hoe de markt werkt voordat je investeert.

Risico’s

Alternatieve beleggingen kunnen risicovoller zijn dan traditionele beleggingen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met deze beleggingen en om alleen te investeren wat je je kunt veroorloven om te verliezen.

Kosten

Alternatieve beleggingen kunnen hogere kosten met zich meebrengen dan traditionele beleggingen. Het is belangrijk om de kosten te begrijpen en te vergelijken voordat je besluit te beleggen.

Conclusie

Alternatieve beleggingen kunnen een interessante optie zijn voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie en hogere rendementen. Het is echter belangrijk om de risico’s te begrijpen en voldoende onderzoek te doen voordat je besluit te beleggen in deze activa. Beleg alleen wat je je kunt veroorloven om te verliezen en wees bereid om geduld te hebben, aangezien alternatieve beleggingen vaak minder liquide zijn dan traditionele beleggingen.

Leave a Comment